• Posts from Asiatour: AsiaTour

  We cannot load blog data at this time.

 • Can you make money on the beach

  Yes you can. I started with 20 USD and click banners 10 times/ day. Now my money are growing while I relax in the shade. Join this growing business now.

  Share Up To 110 % - 10% Affiliate Program

 • Bloggerfy

 • Recent Comments

 • Categories

 • Recent Posts

 • Meta

Hudcancer

Med anledning av att oktober månad har blivit en helt rosa månad så vill jag slå ett slag för kampen mot all cancer! Det kommer jag att göra genom att skriva om olika sorters cancer. För att upplysa världen om att det finns fler cancer än bröstcancer! Det svarta bandet får symboliserar alla olika band som finns i kampen mot skitsjukdomen cancer.  Finns det en enda person som får en chans i kampen mot cancern så har jag lyckats.

Malignt Melanon (hudcancer)

Malignt melanom får man om man utsatts för ultraviolett strålning. (Ja du har rätt; det gör vi varenda dag!). Har du ett födelsemärke som kliar, ändrar form eller färg, har oregelbunden kant, är ojämnt i färgen eller större än 5 mm eller om du får nya födelsemärken så gå och kolla dem hos  hudläkaren!  Gör det direkt! Gå hellre en gång för mycket än en gång för lite!

Malignt melanom är den cancersjukdöm som ökar snabbast i Sverige och varje år drabbas ungefär 2.000 människor. Sjukdomen är lika vanlig bland kvinnor som bland män. Malignt melanom drabbar mycket sällan barn, men förekommer i alla åldrar.80-85% av de som får malignt melanom kan botas.

Vad kan du göra för att skydda dig? Använd solkräm! Jo allvarligt! Du kan också undvika att vara ute i solen när den är som starkast alternativt se till att ha kläder på dig. Ja jag vet du blir inte solbränd då men: Ju fler gånger man bränner sig, desto större blir risken för malignt melanom (elakartad hudcancer) och du är väl hellre blek än död va?

Har du ljus hy och gröna ögon är risken större att du drabbas av hudcancer. Skydda dina barn extra noga.

Hur bendlas cancern? Man tar bort fläckarna kirurgiskt genom att skära bort dem och sy ihop under lokalbedövning. De borttagna fläckarna analyseras sedan i mikroskop. Visar det sig sedan att det är ett melanom gör man ofta ytterligare en operation, eftersom man alltid måste ha minst 1 centimeters marginal med frisk hud runt melanomet.I vissa fall kan malignt melanom bilda dottertumörer på andra ställen i kroppen. Men oftast får patienter med malignt melanom en positiv prognos, om melanomet upptäcks tidigt har man en god chans att klara sig.

Min fläck tog man med 1 cm marginal direkt så jag slapp de andra operationen. Detta gjordes 2006 och jag går på kontroller en gång vartannat år. Antagligen kommer jag att få göra detta i resten av mitt liv.

I bloggen Sabinas kamp kan du läsa om just malignt melanom. Sabina förlorade kampen mot cancern i mars. I serien Grey’s Anatomy är det hudcancer som Izzy drabbas av. Peter Ragnmar i Galenskaparna & After Shave drabbades av Malignt melanom och dog 1997.[Länk till Video met Peter, mycket rolig]

Läs mer om Malignt Melanom hos Cancerfonden. Ring 020-59 59 59 eller skriv till infostodlinjen@cancerfonden.se och om du har ytterligare frågor om all sorts cancer.

Artiklar i ämnet: [Solen tog hennes liv] [Charterresorna ökar – liksom cancerfallen], Hudcancern förändrar livet,

Kanske gillar du dessa också:

Följ mig på BlogLovin.

Previous Post
Tack för din kommentar. Observera att din emailadress kan komma att valideras. Endast kommentarer med giltiga emailadresser publiceras. Din IP-adress registreras.

2 Comments

 1. In och ut | krulli
 2. Malignt melanom är ju en dödsdom, eller? | krulli

Rasism, personliga kränkningar/påhopp och falska email gör att jag inte publicerar din kommentar. Älskar snälla kommentarer och sakliga diskussioner ;)

 • Translate:

 • krulli

  Jag sålde nästan allt jag ägde och befinner mig nu på resande fot. Kommer att leva på sparade pengar, försöka ta ett digitalt jobb, förhoppningsvis och njuta av livet som det ska njutas.
  JAG har hoppat av ekorrhjulet och försöker leva livet så som det ska göras. Njutningsfullt, livfullt och utan en massa saker som tynger.
  Har du frågor är du välkommen att maila mig!

  Just nu är jag i Langkawi, Malaysia. Har varit i Bangkok, Dan Nok, Hong Kong, Koh Lipe och Vietnam sen jag kom hit. Nästa resa går till Koh Lipe.

  Hade en fantastisk resa planerad till Laos - Thailand - Cambodia - Vietnam men den får vänta till ett annat år.

  Fanbrev skickas hit

  På hösten 2011-vintern 2012 var jag på drömresan med min dotter.
  Bara så du vet; jag publicerar inte rasistiska eller kränkande kommentarer på min blogg.

  Vi har vågat;
  MagBloggen™

  Jag är med i Blogg100-utmaningen. dvs blogga varje dag i 100 dagar.
  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 • Länkar

  Twingly BlogRank

  Twingly Blog Search
  link:http://www.krulli.se/ sort:published
  Recent linking posts

  Besökstoppen

 • Tags

 • Smått och gott


  bloglovin

  krulli
  Blogvertiser

  [Valid RSS]  Translate »